Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Zbirka rudarstva i geologije

Rudarska zbirka je od izuzetne važnosti za gospodarsku prošlost Pregrade, a u stalnom postavu obrađuje se razdoblje od 1942. godine do zatvaranja rudnika 1975. godine.

Rudarstvo je predstavljeno uz pomoć dokumenata i fotografija koje datiraju iz vremena Drugog svjetskog rata, kada je Stjepan Tudjina kupio rudnik u Pregradi. Nakon Drugog svjetskog rata ugljen je bio važan energent, tako da se napredak Pregrade i njezinih građana dogodio dobrim dijelom zahvaljujući Pregradskim ugljenokopima. U rudniku je radilo stanovništvo Pregrade, ali i drugih dijelova Hrvatskog zagorja. Proizvodnja Pregradskog ugljenokopa 1970. godine bila je 77000 tona ugljena, no kako je nafta postajala puno važniji energent, proizvodnja je postepeno slabila, novčana sredstva rudnika preusmjeravala su se u novu djelatnost te se rudnik ugasio 1975. godine. Uz dokumente i fotografije u postavu su i rudarske karbitne lampe, rudarski alat, zastava i svečana rudarska odora.

Uz rudarstvo, u istom prostoru predstavljena je geološka prošlost Pregrade uz pomoć fosila pregradskog kraja. Fosili su nastali u vremenu kada je na ovom području bilo toplo trijasko more, prije otprilike 230 milijuna godina.

3D virtualna šetnja