Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Ljekarnička zbirka Thierry

Ljekarnička zbirka predstavlja farmaceutsku djelatnost obitelji Thierry čije djelovanje je od izuzetne važnosti za Hrvatsku jer je u Pregradi bila prva industrijska proizvodnja lijekova u Hrvatskoj.

Proizvodnja lijekova temeljila se na stručnom i znanstvenom iskustvu višestoljetnog ljekarenja u Hrvatskoj. Iako je obitelj Thierry najznačajnija za razvoj ljekarništva u Pregradi, prvi pregradski ljekarnik bio je Hipolit Bilinski, poljski plemić iz Galicije. Nakon što je studirao farmaciju u Lavovu i Beču, gdje je i diplomirao 1866., Bilinski dolazi u Pregradu i otvara ljekarnu koju je nazvao „K anđelu čuvaru“.

Nakon njegove smrti, ljekarnu u Pregradi kupuje obitelj Thierry. Ljekarnik Adolf pl. Thierry de Chateauvieux dobio je 9. studenoga 1892. koncesijsku ispravu pod brojem 52.906, tj. dozvolu za rad ljekarne u Pregradi. Thierry je angažirao jednog od poznatih zagrebačkih graditelja Gjuru Carneluttija da mu napravi projekt glavne zgrade i proizvodnog kompleksa te je 1893. otvorio ljekarnu “K Angjelu čuvaru”. Kao potvrdu ozbiljnog poslovnog djelovanja obitelji, odnosno ljekarne “K Angjelu čuvaru” 2. ožujka 1900. godine u Londonu su patentirali dva glavna proizvoda.

Adolf Thierry je najprije u Londonu registrirao tzv. Engleski čudotvorni balzam i Centifolijsku mast 20. listopada 1899., a potom proizvode zaštitio patentom od 2. ožujka 1900. i naposljetku ih je 1901. godine u istom gradu prodao za 960.000,00 kruna. U ispravi se nalazi i trgovačka (zaštitna) marka (tzv. zelena opatica) za te proizvode.

3D virtualna šetnja